Vloerverwarming

Het leveren en aanbrengen van vloerverwarmingssystemen

Beoordeeld met een 4.1 / 5

Installatie Techniek

ABC Vloeren brengt warmte en comfort in uw huis of bedrijfspand met onze geavanceerde vloerverwarmingssystemen. Naadloos geïntegreerd in onze isolatievloeren, zorgen onze systemen voor een gelijkmatige warmteverdeling in elke ruimte. We nemen alles voor onze rekening: van het controleren van uw huidige installaties tot het installeren van een gloednieuw, energie-efficiënt verwarmingssysteem.

Daarnaast bieden we de mogelijkheid om vloerverwarmingssystemen te integreren met een schuimbeton isolatievloer, gecombineerd met een warmtegeleidende dekvloer. Deze combinatie zorgt voor een efficiënte warmteverdeling van de vloerverwarming terwijl tevens de thermische isolatie van de vloer wordt verhoogd, waardoor een comfortabelere leefomgeving wordt gecreëerd en tegelijkertijd energie wordt bespaard. Dit maakt het ideaal voor duurzame renovatieprojecten en nieuwe installaties. Bij een volledige vloerrenovatie zijn diverse installatietechnische werkzaamheden essentieel.

Het is belangrijk te benadrukken dat wij deze diensten bieden als onderdeel van een geïntegreerd totaalpakket, en niet als losse diensten. Deze werkzaamheden zijn integraal onderdeel van onze aanpak bij een volledige vloerrenovatie, waarbij we na het aanpassen van het noodzakelijke leidingwerk de kruipruimte vullen met schuimbeton. Hierop installeren we vervolgens het vloerverwarmingssysteem, als basis voor een volledig vernieuwde en efficiënte vloer.

Bij sloop van de bestaande vloerconstructie kan blijken dat aanpassing of vervanging van het onderliggende rioleringssysteem noodzakelijk is om optimale werking met het nieuwe vloersysteem te garanderen. Dit zorgt voor een effectieve afvoer van afvalwater, essentieel voor het totale vloerrenovatieproject.

Tijdens de vloerrenovatie beoordelen we de staat en positie van de bestaande gasleidingen. Indien nodig passen we deze aan om te verzekeren dat ze veilig en compatibel zijn met de nieuwe vloeropbouw, inclusief het vloerverwarmingssysteem.

Net als de gasleidingen, worden ook de waterleidingen geëvalueerd en indien nodig aangepast. Dit zorgt ervoor dat de watervoorziening naadloos integreert met de nieuwe vloerconstructie en vloerverwarming, om de efficiëntie en functionaliteit te optimaliseren.

Een cruciaal aspect is de integratie van de CV-ketel met het nieuwe vloerverwarmingssysteem. We beoordelen of uw huidige CV-ketel compatibel is met de nieuwe installatie en zorgen zo nodig voor een geschikte oplossing die bijdraagt aan de optimale werking en energie-efficiëntie van het gehele systeem.

De voordelen van vloerverwarming

Gelijkmatige warmteverdeling

Geniet van een constant warme vloer door uw hele huis of bedrijfspand.

Energiezuinig

Onze systemen zijn ontworpen om energie te besparen, wat goed is voor zowel het milieu als uw portemonnee.

Volledige installatie

We vervangen bij een volledige vloerrenovatie uw riolering, gas- en waterleidingen, en cv-ketels.

Verbeterd comfort

Ervaar een aangenamer binnenklimaat zonder de koude zones zoals bij traditionele verwarming.

Maatwerk oplossingen

Wij passen onze systemen aan op uw specifieke behoeften en situatie.

Hoe verloop het proces?

Onze werkwijze voor de realisatie van uw vloerverwarming

We controleren uw huidige riolering, gas- en waterleidingen, en cv-ketel.

Op basis van deze evaluatie ontwerpen we een vloerverwarmingssysteem dat perfect past in uw ruimte.

Ons team van experts installeert het vloerverwarmingssysteem nauwkeurig en efficiënt.

Na de installatie zorgen wij voor een nette en kwalitatieve oplevering van het vloerverwarmingssysteem. Let op: het activeren en afstellen van de vloerverwarming maakt geen standaard onderdeel uit van onze werkzaamheden. In de meeste gevallen wordt deze fase uitgevoerd door een andere partij, zoals de installateur of aannemer. Wilt u dat ABC Vloeren dit proces op zich neemt? Geef dit dan tijdig aan, zodat we dit in overleg kunnen organiseren.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

ABC Vloeren biedt geavanceerde vloerverwarmingssystemen die warmte en comfort brengen in uw huis of bedrijfspand, perfect geïntegreerd in onze isolatievloeren voor een gelijkmatige warmteverdeling. Onze energiezuinige systemen verbeteren niet alleen het binnenklimaat, maar zijn ook kostenefficiënt. De installatieservice en eventuele vervanging van bestaande installaties zijn optioneel en worden alleen uitgevoerd indien dit specifiek is afgesproken. Standaard maken deze werkzaamheden geen deel uit van ons proces. Ontdek de mogelijkheden om uw ruimte te transformeren met onze op maat gemaakte vloerverwarmingssystemen. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie of een offerte.

Lees meer

Verschillende soorten vloerverwarming

Er zijn drie soorten vloerverwarming: elektrische verwarming, watergedragen verwarming en infrarood verwarming. Elke soort heeft zo zijn specifieke voordelen die inspelen op bepaalde behoeften van het project. Bij ABC Vloeren werken we echter uitsluitend met de meest duurzame en efficiënte soort: de watergedragen vloerverwarming.

Wat is watergedragen vloerverwarming?

Zoals de naam al aangeeft, maakt watergedragen vloerverwarming gebruik van verwarmd water om een ruimte te verwarmen. Dit type systeem wordt aangesloten op een cv-ketel, stadsverwarming of een warmtepomp. Het warme water stroomt door buizen die in de vloer zijn geïntegreerd, waardoor een efficiënte en gelijkmatige warmteverdeling ontstaat. Dit maakt het systeem ideaal voor grotere ruimtes en draagt bij aan een duurzame en energiezuinige oplossing.

Buizen en patronen voor optimale warmteverdeling


De waterleidingen zijn doorgaans gemaakt van kunststof en hebben een diameter tussen de 16 en 20 mm. Deze buizen worden gelegd in patronen zoals een spiraal of een meander. Het spiraalpatroon, ook wel het slakkenhuis genoemd, is het meest gangbare ontwerp. Dit patroon zorgt ervoor dat aanvoer- en retourleidingen dicht naast elkaar liggen, wat een gelijkmatige warmteverdeling in de vloer garandeert. In de meeste woningen is het leggen van de leidingen volgens het slakkenpatroon voldoende voor een efficiënte warmteverdeling. Echter, als je optimaal rendement uit je vloerverwarmingssysteem wilt halen, kan het wenselijk zijn om een legplan op te laten stellen. Dit zorgt ervoor dat de leidingen strategisch worden geplaatst voor maximale efficiëntie en comfort, en is in veel gevallen een verstandige keuze.

Natte vloerverwarming: dé duurzame warmteoplossing

Watergedragen vloerverwarming komt in twee varianten: natte en droge systemen. ABC Vloeren werkt uitsluitend met natte vloerverwarming (ook wel natbouw genoemd), vanwege de uitstekende warmtegeleiding, duurzaamheid en lange levensduur van dit systeem.

Wat is natte vloerverwarming?

Bij natte vloerverwarming worden de verwarmingsbuizen direct op een isolatielaag gelegd en vervolgens volledig omhuld met cement of anhydriet. Dankzij deze opbouw ontstaat er een uitstekende warmtegeleiding en warmteopslag, waardoor het systeem zeer efficiënt en comfortabel werkt.

Een aandachtspunt bij natte vloerverwarming is de droogtijd. Afhankelijk van de dikte van de afwerkvloer varieert deze tussen de zes en acht weken. Om die reden is het vaak praktisch om de installatie in de zomerperiode te plannen.

Vloerverwarming infrezen in een bestaande dekvloer

Vloerverwarming infrezen is een efficiënte methode voor het installeren van vloerverwarming in bestaande woningen. Bij deze techniek worden sleuven gefreesd in de bestaande dekvloer, waarin de verwarmingsbuizen worden gelegd. De installatie gaat relatief snel en heeft als voordeel dat de vloerhoogte vrijwel gelijk blijft — ideaal bij renovaties.

Wanneer is infrezen geschikt?

Voor een succesvolle plaatsing is het belangrijk dat de dekvloer voldoende dik is en dat er geen leidingen of kabels liggen op de plekken waar gefreesd moet worden. Infrezen is mogelijk in verschillende typen vloeren, zoals zandcement, beton en zelfs bestaande tegelvloeren.

Voor- en nadelen van infrezen

Voordelen:

  • Minimale verhoging van de vloerhoogte

  • Snelle en relatief schone installatie

  • Geschikt voor renovatieprojecten

Aandachtspunten:

  • Niet toepasbaar bij een dunne of instabiele dekvloer

  • Er bestaat risico op het raken van bestaande leidingen of kabels

  • Is de vloer niet geïsoleerd? Dan levert het systeem minder rendement op

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming brengt verschillende voordelen met zich mee. Naast dat het je warme voeten brengt en het een duurzame keuze is, zijn er nog een aantal belangrijke voordelen.


Energiezuinig

Vloerverwarming is een stuk energiezuiniger dan traditionele radiatoren. Waar radiatoren vaak een hoge aanvoertemperatuur van 60 tot 80 graden Celsius nodig hebben om een woning goed te verwarmen, werkt vloerverwarming al effectief bij veel lagere temperaturen — meestal tussen de 30 en 45 graden, afhankelijk van het type vloer en isolatie.

Deze lage temperatuurverwarming zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt om een aangename temperatuur in huis te bereiken. Op de lange termijn is vloerverwarming dan ook een duurzame, efficiënte én comfortabele keuze.

De vloerverwarmingssystemen van ABC Vloeren zijn speciaal ontworpen om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu — en voor jouw energierekening. 


Gelijkmatige warmteverdeling

Wanneer de vloerverwarming is aangesloten op de CV-installatie, wordt de temperatuur hieruit gelijkmatig verdeeld over het gehele oppervlak. Hierdoor geniet je van een constant warme vloer door het hele huis of bedrijfspand.

Verbeterd comfort

Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling ervaar je een aangenamer binnenklimaat, zonder de koude zones zoals bij traditionele vloerverwarming. Daarnaast heb je met vloerverwarming nauwelijks te maken met luchtcirculatie, wat een groot voordeel is voor mensen met bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie.

Maatwerk oplossingen

Bij ABC Vloeren vervangen wij bij een volledige vloerrenovatie, indien nodig, de riolering, gas- en waterleidingen en CV-ketels. Wij passen onze systemen aan op jouw specifieke behoeften en situatie. Als je vloerverwarming wilt, vooral in oudere woningen, is het noodzakelijk om vooraf goed te informeren bij de betrokken partijen over de vereisten voor het plaatsen van vloerverwarming. Denk hierbij aan aspecten zoals het bestaande leidingwerk, de staat van de ondervloer en de beschikbare opbouwhoogte. Dit voorkomt onverwachte problemen en zorgt ervoor dat de installatie optimaal functioneert.



Benieuwd hoe EPS-beton kan bijdragen aan uw project? Dan is het verstandig om advies te krijgen van een vakkundige. Elk project is uniek, geen enkel huis of bedrijfspand is hetzelfde. Het is daarom verstandig om u te laten adviseren door een expert op het gebied van EPS. Ons team van experts staat klaar om u te helpen met uw project. Neem contact met ons op voor advies en om de mogelijkheden van EPS-beton voor uw project te verkennen.

Veelgestelde vragen over vloerverwarming

Standaard sluiten wij de vloerverwarming niet aan op de CV-ketel. Indien u deze service wenst, is dat mogelijk, maar vereist dit een zorgvuldige voorbereiding (zie aansluitprotocol). Voor het aansluiten van de vloerverwarming op de CV-ketel worden extra kosten in rekening gebracht.

De ideale plek voor de verdeler van uw vloerverwarming hangt af van de specifieke indeling van uw woning en het legplan van de vloerverwarming. Het is belangrijk dat de verdeler gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud en aanpassingen, maar tegelijkertijd niet in de weg staat. Vaak kiezen we ervoor om de verdeler te monteren op plekken zoals onder de trap of in een ruimte zoals een bijkeuken, waar het functioneel is zonder dat het de esthetiek of het gebruik van de ruimte verstoort.

De aanwezigheid van een warmtepomp beïnvloedt direct het legplan van de vloerverwarming. Warmtepompen vereisen een specifieke indeling met kleinere zones, wat leidt tot de noodzaak van meer groepen op de verdeler. Deze informatie stelt ons in staat om een efficiënt en effectief verwarmingssysteem te ontwerpen dat optimaal samenwerkt met uw (toekomstige) warmtepomp.

In projecten waar schuimbeton of EPS-mortel wordt gebruikt voor de isolatie van vloeren, kiezen wij voor ongeïsoleerde noppenplaten. Aangezien deze vloeren reeds een goede isolatiewaarde hebben, is het niet nodig om extra kosten te maken voor geïsoleerde noppenplaten.

Onze standaard hart-op-hart-maat voor het leggen van vloerverwarming is 10 cm. Deze afstand is geoptimaliseerd om een optimaal rendement te bieden, waardoor de vloerverwarming efficiënt functioneert als hoofdverwarming in uw ruimte.

Wij gebruiken gecertificeerde flexibele kunststof leidingen. Deze leidingen zijn niet alleen gemakkelijk te verwerken, wat bijdraagt aan een snelle en efficiënte installatie van uw verwarmingssysteem, maar ze zijn ook duurzaam. De lange levensduur van deze leidingen helpt u besparen op toekomstige onderhouds- en vervangingskosten.