Een efficiënte combinatie van EPS korrels en cement, direct gemixt op locatie voor optimale isolatieprestaties
Beoordeeld met een 4.1 / 5
EPS staat voor Expanded PolyStyrene. EPS-beton is een geavanceerde isolatiemortel, voortkomend uit een mix van polystyreen hardschuim bolletjes (EPS- korrels of parels) met cement, water en specifieke hulpstoffen. EPS-beton bestaat uit een zeer lichtgewicht mortel, de bestanddelen zijn milieuvriendelijk en recyclebaar, wat het erg duurzaam maakt. Het is een veelzijdig product, het wordt veel gebruikt in betonvloeren, maar kan ook functioneren als thermische of akoestische isolatie. Een ander voordeel is dat deze mortel als brandwerend materiaal kan worden beschouwd. EPS is overigens niet vochtgevoelig, wat het schimmelbestendig maakt.
Om te kunnen bepalen of een bepaald type materiaal goed isoleert, wordt er gekeken naar de Rd-waarde. De Rd-waarde ( ook wel R-waarde genoemd) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe meer warmte het isolatiemateriaal binnenhoudt. EPS-beton heeft een Rd-waarde van 1,25 per 5 centimeter, wat het een uitstekende keuze maakt op het gebied van thermische isolatie. Voor een Rd-waarde van 3,5 wat overeenkomt met de normen van het Nederlands bouwbesluit sinds 2015 voor een verbeterd energielabel, is een laagdikte van 15 centimeter vereist. Deze hoge isolatiewaarde maakt EPS-beton tot een ideale keuze voor energiezuinig bouwen. EPS kan op verschillende manieren worden toegepast:
EPS-beton biedt voor vloerisolatie zowel thermische als akoestische voordelen; het behoudt effectief warmte voor comfortabelere vloeren en vermindert de behoefte aan extra verwarming, terwijl het ook bijdraagt aan een stillere woon- of werkomgeving door geluid te isoleren.
EPS-beton is een ideale keuze voor dakisolatie vanwege zijn superieure thermische isolatie-eigenschappen die het energieverbruik verlagen en voor een comfortabeler binnenklimaat zorgen. Daarnaast is het materiaal licht van gewicht, waardoor het de dakconstructie minder belast en de veiligheid en levensduur van het gebouw verbetert.
EPS-beton is een veelzijdig en duurzaam materiaal voor diverse bouwtoepassingen, variërend van funderingen tot decoratieve elementen, dankzij zijn weerstand tegen vocht en schimmels, en onderhoudsgemak. Bovendien draagt het bij aan de duurzaamheid in de bouwsector door zijn milieuvriendelijke kenmerken, zoals de mogelijkheid tot recycling en het gebruik van gerecyclede materialen.
EPS beschikt over uitstekende isolerende en geluidswerende eigenschappen. Het kan goed worden toegepast als isolatiemateriaal voor vloeren, daken en muren. Deze hoge isolatiewaarde kan bereikt worden met een minimale laagdikte, wat het ideaal maakt als energiezuinige optie.
Wanneer EPS gebruikt wordt als isolatievloer, kan het gemakkelijk worden verwerkt. Al het leidingwerk is eenvoudig te integreren binnen de EPS-betonstructuur.
Hoewel de droogtijd van EPS-mortel varieert, afhankelijk van de samenstelling en dikte van de gebruikte mix, is de gemiddelde droogtijd 48 uur voordat het voldoende is uitgehard om beloopbaar te zijn.
EPS-beton is aanzienlijk lichter dan traditioneel beton. Afhankelijk van de samenstelling van de mortel weegt het materiaal gemiddeld tussen de 200 en 250 kilogram per kubieke meter.
EPS is een waterafstotend materiaal. Het wordt niet aangetast door vocht, het behoudt zijn isolatiewaarde. Dit maakt het een goede keuze als isolatiemateriaal voor vochtige ruimtes zoals de kruipruimte. EPS is dus ook schimmelbestendig.
Wanneer je kiest voor het laten storten van EPS-beton, ziet onze werkwijze er als volgt uit:
De ondergrond moet draagkrachtig en stabiel zijn — bijvoorbeeld een goed verdicht of aangetrild zandbed. Daarnaast moet de ondergrond vrij zijn van grof puin en egaal verdeeld om verzakkingen of ongelijkmatigheden in de vloer te voorkomen.
Op de ondergrond wordt een folie aangebracht. Deze voorkomt dat het EPS-beton zich vermengt met de onderlaag of wegloopt naar ongewenste plekken. De folie draagt ook bij aan een gecontroleerde uitharding en vochtregulatie van het EPS-beton.
Vervolgens wordt het EPS-mortel gestort. Dit vormt de isolerende basis van de vloer. Dankzij de luchtige samenstelling heeft EPS uitstekende thermische eigenschappen en draagt het bij aan een energiezuinige vloeropbouw.
Tot slot wordt een dekvloer aangebracht. Deze laag zorgt voor een egale afwerking waarop eventueel een eindvloer (zoals tegels, laminaat of pvc) kan worden gelegd.
EPS-beton is een praktische keuze voor bouwprojecten en staat bekend om zijn uitstekende isolatiewaarden en gemak in gebruik. Dit materiaal, een combinatie van polystyreenkorrels, cement en water, wordt rechtstreeks op de bouwplaats gemixt, wat zorgt voor kwaliteit en efficiëntie. Dankzij het lichte gewicht en snelle droogtijd, is EPS-beton bijzonder geschikt voor projecten die zowel energie-efficiëntie als duurzaamheid nastreven. Het is ideaal voor toepassingen zoals vloer- en dakisolatie, waar het niet alleen isoleert maar ook bijdraagt aan de structurele integriteit.
EPS-beton is een populaire keuze bij situaties met beperkte opbouwhoogte, dankzij de hogere Rd-waarde ten opzichte van bijvoorbeeld schuimbeton. Hoewel de prijs per kubieke meter schuimbeton doorgaans lager ligt, kan EPS-beton in de praktijk juist voordeliger uitpakken. Doordat het materiaal beter isoleert, hoeft er tijdens de voorbereiding vaak minder te worden afgegraven om dezelfde isolatiewaarde te behalen.
EPS-beton is een lichtgewicht betonmengsel dat bestaat uit cement, water en geëxpandeerde polystyreenkorrels (EPS-parels). Deze parels worden gemaakt van polystyreen, een kunststof die afkomstig is uit aardolie. Tijdens de productie worden kleine polystyreenkorrels verhit met stoom, waardoor ze uitzetten en gevuld worden met lucht. Dit proces heet expanderen, en zo ontstaat Expanded PolyStyrene (EPS).
De EPS-parels worden vervolgens op de bouwplaats gemengd met cement en water in een speciaal uitgeruste vrachtwagen. Dit zorgt voor maximale efficiëntie, minimale verspilling en een constante kwaliteit van het mengsel.
Dankzij de luchtige structuur van de EPS-parels is EPS-beton bijzonder licht én goed isolerend — ideaal voor toepassingen zoals kruipruimte-isolatie of lichtgewicht opvullagen.
Het is ook mogelijk om EPS-beton te gebruiken in renovaties, bijvoorbeeld voor het renoveren van je bestaande vloer. Deze isolatievloer kan een vervanger zijn voor de huidige geïsoleerde betonvloer of kruipruimte. Een vereiste is wel dat de draagmuren van de vloer wel op een fundering moeten staan.
Een groot voordeel van EPS-beton bij renovatieprojecten is dat je geen zware betonvloer meer hoeft te storten en dat extra isolatie vaak overbodig is. Dankzij de isolerende eigenschappen van EPS-parels wordt de vloer direct voorzien van een sterke en goed isolerende onderlaag.
Let op: er moet altijd nog een dekvloer bovenop het EPS-beton worden aangebracht. Deze laag zorgt voor een egale afwerking en vormt de basis voor bijvoorbeeld vloerverwarming of een eindvloer zoals tegels, laminaat of pvc.
Benieuwd hoe EPS-beton kan bijdragen aan uw project? Dan is het verstandig om advies te krijgen van een vakkundige. Elk project is uniek, geen enkel huis of bedrijfspand is hetzelfde. Het is daarom verstandig om u te laten adviseren door een expert op het gebied van EPS. Ons team van experts staat klaar om u te helpen met uw project. Neem contact met ons op voor advies en om de mogelijkheden van EPS-beton voor uw project te verkennen.
Benieuwd hoe EPS-beton kan bijdragen aan uw project? Dan is het verstandig om advies te krijgen van een vakkundige. Elk project is uniek, geen enkel huis of bedrijfspand is hetzelfde. Het is daarom verstandig om u te laten adviseren door een expert op het gebied van EPS. Ons team van experts staat klaar om u te helpen met uw project. Neem contact met ons op voor advies en om de mogelijkheden van EPS-beton voor uw project te verkennen.
Ja, vloerverwarming kan uitstekend worden aangebracht op EPS-mortel. Doordat de EPS-mortel wordt gepompt, vult het alle holtes onder en tussen de verwarmingsleidingen op. Bovendien wordt de mortel op hoogte afgewerkt met behulp van een laser of piketpalen. Dit zorgt voor een vlakke, geïsoleerde en stabiele ondergrond, wat essentieel is voor de optimale werking van de vloerverwarming.
Plaatst u de vloerverwarming zelf? Houd er dan rekening mee dat er altijd een scheidingslaag moet worden aangebracht tussen het EPS-beton en de uiteindelijke dekvloer. Dit kan door een bouwfolie onder de verwarmingsnetten te plaatsen, of door te werken met noppenplaten, waarin de leidingen eenvoudig geklikt kunnen worden.
Nee, voor de plaatsing van EPS-mortel is het niet nodig om de ondergrond te stofzuigen. Het is voldoende om de ondergrond grondig schoon te vegen met een bezem. Dit maakt de voorbereiding eenvoudiger in vergelijking met andere materialen zoals PUR.
Ja, EPS is een uitstekend alternatief voor PUR (polyurethaan). Het biedt sterke isolatie-eigenschappen en zorgt voor een zeer vlak oppervlak. Het hoofdbestanddeel, polystyreen, kan worden herwonnen uit afvalmateriaal en opnieuw gebruikt in de vorm van isomo pareltjes.
Voor een effectieve thermische isolatie met EPS-beton is een laagdikte van 15 centimeter vereist om een Rc-waarde van 3,5 te bereiken(de minimale waarde die in het Bouwbesluit staat voor vloeren). Met een isolatiewaarde van 1,25 per 5 cm biedt EPS-beton uitstekende isolatieprestaties, wat het een ideale keuze maakt voor energiezuinig bouwen.
De droogtijd van EPS-mortel kan variëren afhankelijk van de samenstelling en dikte van de gebruikte mix, maar gemiddeld duurt het ongeveer 48 uur voordat het voldoende is uitgehard om erop te kunnen werken.
EPS-isolatie biedt uitstekende thermische weerstand, is licht van gewicht, vochtbestendig, en duurzaam, wat bijdraagt aan stabiele binnentemperaturen en lagere energiekosten. Het is bovendien kosteneffectief, ideaal voor zowel nieuwe constructies als renovaties.
EPS-beton is een isolerend bouwmateriaal dat bestaat uit geëxpandeerd polystyreen (EPS) en cement. Het wordt vooral gebruikt voor het isoleren van vloeren en platte daken. Dankzij de goede isolatie-eigenschappen helpt het ook energiekosten te verminderen, wat het een populaire keuze maakt voor duurzaam bouwen.